home
Wat is het
Bekkenfysiotherapie is een erkende verbijzondering binnen de fysiotherapie, die zich richt op het behandelen en voorkomen van klachten en functiestoornissen binnen het gehele gebied van buik- bekken- en lage rug bij vrouwen, mannen en kinderen.
Het bekken, de bekkenbodem, de gewrichtsbanden en de bekkenorganen beÔnvloeden elkaar wederzijds. Klachten in het bekken of de bekkenorganen (buik) kunnen leiden tot klachten in de bekkenbodem en omgekeerd.

Het bekken
Het bekken bestaat uit drie botstukken, het heiligbeen (onderste deel van de wervelkolom) aan de achterkant en de twee darmbeenderen aan de zij- en voorkant. Tussen deze botstukken bevinden zich drie gewrichten, achter de twee SI-gewrichten en voor de symfyse.
Het bekken vormt de verbinding tussen de benen en de romp. De SI-gewrichten bevinden zich op een plaats waar veel krachten uitgeoefend worden. De banden en kapsels van de gewrichten en de spieren die de gewrichten moeten steunen zijn goed aangepast aan de functie.
De bekkenbodemspieren hangen als een hangmatje onder in het bekken tussen het schaambeen, de stuit en de zitbeenknobbels.

De bekkenbodem
De bekkenbodem heeft drie functies: helpen sluiten van de urinebuis en de anus (continent zijn); helpen openen van de urinebuis en de anus (zonder moeite urine en ontlasting kwijt kunnen) en dragen van de buikorganen.
Klachten kunnen ontstaan wanneer de bekkenbodemspieren te zwak of te gespannen zijn of wanneer ze niet op de goede manier of op het juiste moment aanspannen of ontspannen.
Bekkenbodemspieren zijn bewust en aktief te gebruiken, veel mensen voelen dit niet of zijn zich hiervan niet bewust.

Zwangerschap
Tijdens de zwangerschap verweken de drie bekkengewrichten. Dit is een natuurlijk verschijnsel dat tijdens iedere zwangerschap optreedt, en noodzakelijk voor de geboorte van het kind. Soms veroorzaakt dit klachten b.v door assymetrische beweeglijkheid van de gewrichten of b.v door overbelasting van de spieren rond het bekken.


Waarom bekkenfysiotherapie
Verbeteren en/of herstellen van de funktie van de bekkenbodem
Het doel kan bijvoorbeeld zijn dat u zich bewust wordt van het aan- en ontspannen van de bekkenbodemspieren, zodat u voelt wanneer u de bekkenbodemspieren actief kunt/moet gebruiken of wanneer u ze juist moet ontspannen of dat u voelt wanneer u (onnodig) perst.

Verminderen van pijn en het verbeteren van de stabiliteit van het bekken
Inzicht in de belasting en het aanpassen van de belasting (het veranderen van houding- en bewegingspatronen, tiltechnieken) op het bekken kan de pijn verminderen.
Het verminderen van de belastbaarheid in de zwangerschap, wat een natuurlijk verschijnsel is, is soms erg lastig. Zowel (algehele) ontspanning als gedoseerde inspanning is belangrijk.
Na de bevalling is het van groot belang om met stabiliserende oefeningen voor het bekken en een individueel oefenprogramma weer in conditie te komen.

Er is vaak een relatie tussen de bekkenbodemklachten en bekkenpijnklachten.


Voor wie
Voor zowel mannen als vrouwen die klachten hebben van:
 • ongewild urine en/of ontlasting verlies
 • veelvuldig aandrang om te plassen en/of te ontlasten
 • moeizaam kwijt kunnen van urine en/of ontlasting (obstipatie)
 • klachten als gevolg van verzakking van blaas, baarmoeder of darmen
 • pijnklachten in de onderbuik, rond de anus of de geslachtsdelen
 • seksuele problematiek, gerelateerd aan functiestoornissen van de bekkenbodem
 • pijn bij gemeenschap
 • stuit pijn
 • klachten als gevolg van chronische prostatitis
 • bekkenpijn en lage rugklachten in de periode rond de zwangerschap en bevalling
 • bekkenpijn en lage rugklachten door andere oorzaken dan zwangerschap en bevalling
 • voor en na operaties in de onderbuik: gynaecologisch, urologisch en colorectaal

Door wie
De bekkenfysiotherapeutische behandelingen worden gegeven door Maroeska Bakker - van Putten.
Ik ben sinds 2003 werkzaam als algemeen fysiotherapeut met speciale aandacht voor de bekkenproblematiek rond de zwangerschap. Op dit gebied heb ik in de jaren verscheidene cursussen gevolgd. Sinds 2014 ben ik geregistreerd bekkenfysiotherapeut na het afronden van de post-HBO Master opleiding Bekkenfysiotherapie. Hiermee richt ik mij volledig op de bekken- en bekkenbodemproblematiek.

Ik ben lid van het Koninklijk Nederlands Genootschap Fysiotherapie (KNGF) en van de Nederlandse Vereniging voor fysiotherapie bij bekkenproblematiek en pre- en postpartum gezondheidszorg (NVFB). Daarnaast sta ik ingeschreven in het kwaliteitsregister voor algemene fysiotherapeuten en het kwaliteitsregister voor bekkenfysiotherapeuten.

Hoe gaat het
U krijgt informatie over de oorzaak en het gevolg van de klacht. Daarnaast krijgt u een persoonlijk advies over onder andere houding en beweging, belasting en belastbaarheid, ademhaling, toiletgedrag, vochtintake en voeding.
U krijgt een uitgebreid oefenprogramma waarin gebruik gemaakt wordt van vele vormen van oefentherapie, zoals o.a.: bewustwordingsoefeningen, ademhalings- en ontspanningsoefeningen, toiletoefeningen, tiltechnieken. Het is de bedoeling dat dit ook zelfstandig gedaan kan worden.
Het kan in verschillende gevallen een aanvulling zijn te werken met apparatuur. Met een meetapparaatje (vaginale of anale probes) kan de bekkenbodemmusculatuur gemeten worden. U kunt op een scherm zien wat u doet en zich daardoor beter bewust worden van uw bekkenbodemspieren. Een keus zal gemaakt worden aan de hand van de specifieke klachten van de patiŽnt.

Hoe meld ik me aan
U kunt zich telefonisch bij ons aanmelden met of zonder een verwijzing van de huisarts of de specialist. Bij ons langskomen mag natuurlijk ook.


Links
www.nvfb.nl
www.bekkenbodem.net
Fysiotherapie Haarlem-Noord
Marsmanplein 116, 2025 DV Haarlem,
Muiderslotweg 113, 2026 AK Haarlem,
t: 023 - 537 67 74
KvK 34177896